#Geefmedevijf

Binnen onze school helpen we kinderen van jongs af aan een verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen. Samen met leerkrachten, ouders en onze leerlingen hebben we twee jaar geleden kernwaarden opgesteld: de vijf verantwoordelijkheden van een Spreeuw. Deze symboliseren we met een hand, als belofte om hier samen aan te werken.

Voor onze jongste Spreeuwen, die nog niet kunnen lezen, vertaalden we deze principes naar eenvoudige taal en symbolen. Op hun posters zie je een klein handje in een grotere hand, wat benadrukt dat wij als volwassenen hen dit gedrag aanleren.

 

Omdat onze jongste Spreeuwen nog niet kunnen lezen, maken we ook gebruik van symbolen om hen te informeren over deze afspraken.

Bovenstaande verantwoordelijkheden leer je niet in één dag, maar door dagelijks kleine gewoontes aan te leren. Met geduld, herhaling en een positieve aanpak helpen we samen onze leerlingen om op een bewuste manier met hun omgeving om te gaan. Ga je hier graag ook mee aan de slag thuis? Hang de poster gerust op of vraag via mail naar een afgedrukt exemplaar.

We werken er ook naartoe dat elke leerling de afspraken goed uit het hoofd kent en bijsturing aanvaardt als het nodig is. Dit zijn ook twee ontwikkelingsdoelen van het GO! (Gemeenschapsonderwijs) waar we met de kleuters al aan werken:

  • Je kleuter somt de klas- en schoolregels op.
  • Je kleuter past afgesproken (spel)regels toe en aanvaard bijsturing als dit misloopt.

Ik draag zorg voor spullen en de natuur (ik zorg voor spullen en de natuur)

Onze eerste principe is voor kinderen vaak de gemakkelijkste om mee aan de slag te gaan, want geen zorg dragen heeft vaak een zichtbaar effect.

We leren onze kleuters spelenderwijs om zorgvuldig om te gaan met materialen in de klas en zorg te dragen voor de natuur. Ze oefenen hoe ze speelgoed netjes opruimen, afval sorteren en met respect omgaan met planten en dieren.

Onderstaande ontwikkelingsdoelen van het GO! (Gemeenschapsonderwijs) waar we aan moeten werken, vormen een leidraad om gedragingen aan te leren en te gaan observeren.

  • Je kleuter speelt met toestellen, spullen en software op een veilige manier en met zorg voor het materiaal.
  • Je kleuter ruimt mee op en houdt de klas, toiletten en speelplaats mee netjes.
  • Je kleuter sorteert afval in de daarvoor bestemde bakken in de klas en de school.
  • Je kleuter toont interesse om meer te weten te komen over de natuur.
  • Je kleuter laat de natuur leven en groeien.
  • Je kleuter voert eenvoudige verzorging uit bij planten.
  • Je kleuter geeft aan dat planten en zwammen soms nuttig, soms gevaarlijk zijn voor de mens.

Tips voor ouders om hier ook thuis mee aan de slag te gaan

🌿 Milieubewust thuis: Laat je kind op een speelse manier kennismaken met afval sorteren en het hergebruiken van materialen. Kleine gewoontes maken een groot verschil!

🚶‍♂️ Samen op pad: Maak een wandeling in de buurt en verzamel onderweg afval. De bingo van National Geographic Junior maakt het extra leuk! Een afvalgrijper lenen bij de school kan altijd.

💧 Groene vingers: Geef samen de plantjes water. Een simpele, maar fijne manier om zorg voor de natuur mee te geven.

🏠 Meehelpen in huis: Kinderen vinden het vaak leuk om kleine taken te doen, zoals hun kamer netjes houden, stofzuigen of de vaatwasser helpen uitladen.

🔧 Duurzaam omgaan met spullen: Als iets stukgaat door opzet, hoeft het niet altijd meteen vervangen te worden. Samen kijken naar een oplossing leert kinderen verantwoordelijkheid nemen.

🚛 Op uitstap naar het containerpark: Een bezoekje kan best interessant zijn! Laat je kind zien waar afval naartoe gaat en hoe recycleren werkt.

Samen aan de slag: Kinderen leren veel door jou bezig te zien. Betrek hen bij huishoudelijke taken door een eenvoudige taak te geven die écht helpt, zoals de deur openhouden bij het buitenzetten van het vuilnis of met een kleine stoffer en blik kruimels opruimen. Even oefenen vraagt geduld, maar zo groeien ze op met een gewoonte om te helpen.

📖 Leestip: Jagen, verzamelen, opvoeden van Michaeleen Doucleff – een inspirerend boek over hoe we van oude culturen kunnen leren bij het opvoeden van blije, behulpzame kinderen.

Heb je zelf nog tips voor andere ouders? Laat het ons weten zodat we dit lijstje verder kunnen aanvullen.